Neopredeljen konjunktivitis pri otroku

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Že pol leta se pri moji 6letni hčerki pojavlja vnetje oči, preobčutljivost na svetlobo, veter, vodo… Po specialističnih pregledih je bila postavljena diagnoza neopredeljen konjunktivitis, alergija izključena. Dobila je dvoje kapljic, vendar se težave vseeno ponavljajo. Predvsem zjutraj ima povsem zlepljenje oči, težko se privadi na svetlobo, popoldne in zvečer se težave ponovijo. Naj povem še, da je sicer klinično zdrava. Ima slabe prehranjevalne navade, največ poje ogljikovih hidratov, sadja in zelenjave ne mara. Tudi s prebavo so občasne težave. Hvala za informacije, kje bi lahko iskali vzroke za to in kako težave odpraviti. Karmen

Ga. Karmen, lepo pozdravjeni!

Pri hčerki gre skoraj zagotovo za presežek Ognja iz Jeter, saj so Jetra po TKM povezana z očmi in pogosto se porast Ognja iz njih pokaže prav v zlepljenih in vnetih očeh. Vzrok pa je zelo verjetno tudi v tem, da hči ne je sadja in zelenjave, saj pomanjkanje določenih elementov v prehrani, v njenem primeru pomanjkanje hranil, ki so bolj »Yin«, hitro privede do različnih neravnovesij, v tem primeru do presežka energije Yang in torej ognja v telesu.

Toplo vam priporočam, da nas s hčerko obiščete v ordinaciji, kjer vam lahko svetujemo glede nekaterih zeliščnih formul (npr. formula Lycii bi bila zanjo verjetno zelo primerna), prav tako priporočam pitje čaja iz belih kitajskih krizantem za odpravo Ognja iz Jeter ter okrepitev Jeter in Ledvic. Ko imate čas, hčerki s pritiskanjem stimulirajte točke Tai chong (LR 3) in Tai yang (EX 3). Poskusite jo pripraviti do tega, da bi jedla vsaj nekaj sadja in zelenjave, še posebej nekoliko grenkih zelenih stvari (pri vas v Sloveniji je tak na primer radič), vendar tudi tega naj ne uživa preveč, saj lahko prekomerno uživanje pri otrocih privede do neravnovesja sistema Vranice in Želodca.