Napihnjenost

Pozdravljena dr. Wei Tian!

Imam velike težave z napihnjenostjo. Nekateri se temu smejejo, kot da ni težava, sama pa imam res problem. Včasih sem napihnjena do te mere, da izgledam kot v 5 mesecu nosečnosti, še posebej pred menstruacijo ali ob uživanju določene hrane. Vse se je začelo vrteti le okoli hrane in kakšna bo reakcija, saj se rada lepo in ženstveno oblačim, večinoma nosim krila in obleke za službo, zadnje čase pa se samo še skrivam za ohlapnimi tunikami in hlačami, saj se včasih napihnjenost pojavi že ob 1 jabolku. Kako je to sploh mogoče? Stara sem 49 let, menopavza še ni nastopila, se pa mogoče pripravlja, saj so postale menstruacije bolj neredne. Prosim za nasvet. Mojca

Pozdravljena ga. Mojca!

Težave z napihnjenostjo so po kitajski medicini povezane z energijskim sistemom Vranice in Želodca. Sumim, da je pri vas v teh dveh sistemih prišlo do zastoja energije. Očitno gre tudi za neravnovesje med odnosom Jeter in Vranico ter posledično slabšega delovnja Vranice. Prebava se začne že v ustih, zato jejte počasi in hrano dobro prežvečite. Jesti in piti morate tople stvari, saj le te negujejo Vranico. Obvezno pojejte zajtrk in izogibajte se prekomernemu uživanju sadja ter sveži zelenjavi. Dokler se vam ne uredijo težave zmanjšajte uživanje izdelkov iz bele moke.

Eno uro po jedi si masirajte trebuh s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Veliko telovadite in se vsak dan sprehajajte na svežem zraku. Masirajte si točke Tianxu ST 2 in Qihai SP 10. Za vas še posebej priporočam zelišče Qing pi – lupinice malih mandarin, ki jih lahko uživate kot čaj. To bo pripomoglo k odpravi stagnacije energije, ki vam povzroča napihnjenost. Vabljeni tudi na nekaj terapij, ki vam bi lahko zelo pomagale. Vse lepo in dobro vam želim.