Močenje postelje pri šestih letih

Dr. Wei Tian, lepo pozdravljeni!

Imam sina starega 6 let, ki še vedno moči posteljo. Tudi čez dan mu velikokrat uide, čeprav ga na to opozarjava z možem. Skrbi me, da ga bodo kmalu sošolci začeli zafrkavati, saj je edini v razredu s to težavo. Pod stresom ni, saj imamo lepe odnose doma, se res lepo razumemo. S šolsko psihologinjo imamo srečanja, vendar zaenkrat še ni nobenega uspeha. Imate kakšen predlog? Na vaši spletni strani sem brala o moksibustiji, bi bilo to primerno za mojega sina? Lep pozdrav, Metka

Pozdravljeni, gospa Metka!

Res je, moksibustija bi bila tukaj ustrezna rešitev. Ogrevate mu lahko točki Ming men (GV 4) in Shen shu (BL 23) in pa predel pod popkom. Najbolj verjetno gre za pomanjkanje energije Qi v Ledvicah, pa tudi v Vranici. Zato bi morali ta organa okrepiti. Ko v TKM omenjamo organe ne pomeni, da gre za bolezensko stanje kot ga poznamo v zahodni medicini, zato ne skrbite. Organi se tudi še razvijajo in sčasoma se bodo vsi okrepili in vzpostavilo se bo ravnovesje. Res pa je, da v TKM rečemo, da je ledvična energija podedovana od staršev (predrojstvena energija), medtem ko je vranična energija porojstvena in jo lahko lepo krepimo s pravilno prehrano in drugimi metodami.

Za sina bi bilo priporočljivo, da bi jemal zeliščni formuli Sexoton Form (Jin gui shen qi) za krepitev Ledvic in Middle Form (Bu zhong yi qi) za krepitev Vranice ali pa Ease form (Xiao yao) za krepitev oziroma sproščanje Jeter. Zgoraj omenjeni točki (GV 4 in BL 23) mu stimulirajte tudi z večkratnim pritiskanjem s prsti, prav tako pritiskajte točko Yong quan (KI 1). Sin naj ne uživa mrzlih in surovih živil, pije naj toplo vodo. Približno dve do tri ure potem, ko zaspi, ga zbudite, da opravi malo potrebo. Vso srečo!