Kratkovidnost

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Zanima me, ali tradicionalna kitajska medicina pozna kakšne rešitve pri problemih s kratkovidnostjo? Star sem 22 let in od 12. leta dalje nosim očala. Sprva je bila dioptrija nizka (-0.5), potem pa se je vid vsako leto poslabšal. Od takrat vsako leto menjam očala, trenutno sem pri dioptriji -6.0, in nič ne kaže, da bi se slabšanje upočasnilo ali ustavilo, čeprav prihajam v leta, ko se načeloma dioptrija ne bi smela več spreminjati. Bi akupunktura lahko pomagala ustaviti slabšanje ali morda celo popraviti stanje? Lepo se vam zahvaljujem za odgovor! Brane G.

G. Brane, pozdravljeni!

Problem kratkovidnosti je zelo prisoten v družbi in otroci pri vse mlajših letih dobijo prva očala. Vzroki pa so različni. Dobro je vedeti, kaj je vzrok. Velikokrat se vid hitro slabša zaradi slabih življenjskih navad, to je preveč gledanja televizije in visenja na računalniku, ali zaradi neustrezne prehrane, včasih pa je tudi podedovan. Niste napisali, ali imate kratkovidnost ali druge očesne težave v družini?

Tradicionalna kitajska medicina bi lahko pomagala upočasniti ali ustaviti slabšanje, tudi če je podedovana težava, ni pa zelo verjetno, da bi se stanje občutno popravilo na bolje. Vsekakor bi moral najprej opraviti diagnostični del po TKM sistemu, da bi vam lahko vzroke lažje predstavil.

Veliko lahko pri vsem skupaj naredite sami. V prehrano lahko vnesete več živil z vitamini A in B (korenje, rdeče paprike ali manj pekoč čili, pomaranče, paradižnik ipd.). Dobro je omejiti uporabo televizije in računalnika oz. si pogosto vzeti premor. Lahko si veliko pomagate tudi z akupresuro, ki jo dvakrat na dan izvajate sami. Je kar nekaj akupresurnih točk, ki jih masirajte, npr.: GB 20 (Feng chi), LI 4 (He gu), EX 3 (Tai yang), ST 2 (Si bai), BL 1 (Jing ming).

Priporočal vam bi tudi, da poskusite z akupunkturo v kombinaciji z aurikuloterapijo, ki je ušesna refleksoterapija ter dodatno še z zeliščno podporo. Blagodejno na težave z oči vpliva tudi pitje čaja iz belih kitajskih krizantem, ki jim lahko dodate jagode goji, pa tudi zeliščna formula Lycii Form (Qi ju di huang). Želim vam vse dobro!