Jutranja slabost v nosečnosti

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker sem v drugem mesecu nosečnosti in me spremljajo hude slabosti in glavoboli. Skoraj nič ne jem, pijem, izgubila sem že 3 kilograme. Razumem, da je to normalna nosečniška težava sploh v prvem tromesečju vendar vas vseeno prosim za kakšen nasvet, saj je res nevzdržno. Stara sem 35 let, gre za prvo nosečnost, pregleda še nisem imela, verjamem, da je vse ok. Prehranjevala sem se do slabosti zdravo, uravnoteženo, že več kot pol leta jemljem tudi folate (folna kislina) po priporočilu ginekologinje, ostalih zdravil ali dodatkov ne jemljem. Glavoboli se pojavljajo predvsem v sprednjem delu čela in za očmi. Kaj svetujete? Valentina

Gospa Valentina, lepo pozdravljeni!

Najprej vam iskreno čestitam! Slabost v prvem trimesečju je res običajen pojav, po kitajski medicini nastane zaradi neravnovesja Vranice in Želodca; želodčni Qi ali energija se začne dvigati, namesto da bi se spuščal kot običajno.
Pri prehrani bodite pozorni, da jeste čim bolj lahke stvari s čim manj maščobe. Pijte ingverjev čaj ali vodo z ingverjem, priporočam tudi čaj iz mandarininih lupinic. Tudi blaga limonada s chia semeni je lahko dobra alternativa. Akupunkture ne bi priporočal, če ni zares nujna. Najprej bi lahko poskusili z aurikuloterapijo – gre za ušesno refleksoterapijo, pri kateri se zrnca ali magnetki prilepijo za nekaj dni na uho in se večkrat na dan rahlo stimulirajo z masažo. V primeru, da po treh tretmajih z aurikuloterapijo ne bi bilo izboljšanja, bi potem naredili še kakšno akupunkturo.
Priporočam tudi, da si večkrat na dan z akupresuro stimulirate točko Nei guan (PC 6), ki zelo uspešno blaži slabost ter tudi telo prijetno umiri in sprošča. Točko lahko masirate tudi, če vas pestijo težave s spanjem. Vso srečo vam želim in verjemite, kmalu bo slabost minila!