Hernija – kronične bolečine

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Imam potrjeno hernijo, L5-S1. Star sem 40 let, drugače aktiven, se redno prehranjujem, skrbim za kvaliteten spanec in res nimam drugih težav kot bolečine, ki so včasih neznosne. Res je, da sem v preteklosti zaradi dela preživel tudi več kot 10 ur na dan za računalnikom, vendar sem se tovrstnega dela rešil pred petimi leti. Rahle bolečine so bile prisotne že pred 7 leti, vendar sem mislil, da zaradi sedečega dela in se nisem preveč vznemirjal. Sedaj so bolečine močnejše, zato sem obiskal zdravnika, ki je potrdil sum. Rad bi ostal aktiven vendar mi določeni gibi sprožijo velike bolečine, zato iščem alternativne možnosti za izboljšanje stanja. Borut

Pozdravljeni, gospod Borut!

Vaše težave so verjetno res nastale zaradi dolgotrajnega sedenja. Najbolje za vas bi bilo, da čim prej pridete na akupunkturo, ki je lahko pri herniji zelo učinkovita. Verjetno bi bilo potrebno ohranjati terapije na določena obdobja z vmesnimi premori.

Dobro bi bilo tudi, da obiščete dobrega manualnega terapevta, ki ima že izkušnje na tem področju in vam lahko pokaže vaje, ki so za vas optimalne glede na vrsto težave. Manualna terapija in akupunktura se med seboj dobro dopolnjujeta, pomembno je le, da nista obe terapiji izvajani na isti dan, da se lahko telo dobro spočije. Predlagam, da spite na trdi postelji in da izvajate vaje za razgibavanje križa, recimo vajo, ko ležite na hrbtu in roke in noge dvignete v zrak, tako da je hrbtenica ukrivljena, in enako vajo, samo da ležite na trebuhu (kot bi oponašali letečo ptico – takšen izraz imamo na Kitajskem).

Prodi bolečinam lahko uporabite olje žafranike ali olje, ki vsebuje kafro, ki boleče mesto lepo ogreje in poskrbi za izboljšano cirkulacijo. Razen tega vam preko spleta težko še dodatno kaj svetujem, potreboval bi namreč več podrobnosti. Če vam omogoča čas vsekakor dobrodošli v našo ordinacijo vsaj na posvet in pregled. Vso srečo vam želim.