Kaj TKM zdravniku sporoča jezik?

Zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) pri svojih diagnostičnih ocenah uporabljajo pet osnovnih diagnostičnih metod, ki so opazovanje, poslušanje, vonjanje, spraševanje in dotik – palpacija. Pregled se ne osredotoča le na pacientov fizični videz in vedenje, ampak je velika pozornost usmerjena tudi na jezik. Analiza jezika, ki jo opravi zdravnik TKM, vključuje njegovo velikost, obliko, čvrstost, barvo in oblogo.

Mesta na jeziku so povezana tudi z energijskimi kanali, ki vodijo do določenega organa. Tako je na jeziku po TKM 5 področij, povezanih z notranjimi organi.

diagnostika tkm

Jezik ima različne lastnosti, ki kažejo na različne telesne funkcije

Barva jezika: označuje stanje krvi, organov in vitalne energije Qi

Oblika jezika: odraža stanje krvi in vitalne energije Qi ter kaže na presežek ali pomanjkanje

Značilnosti jezika (npr. odtisi zob na jeziku kažejo, da se jezik naslanja na zobe. To je pogosto znak prebavne motnje ali na primer –  rdeče pike lahko kažejo na prebitek vročine ali ognja v telesu in krvi (vroča kri)

Vlažnost jezika: razkriva stanje tekočin v telesu (stagnacije in podobno)

Obloženost jezika: kaže na stanje organov, zlasti želodca

Debelina obloge na jeziku: debela obloga lahko kaže na neravnovesje v prebavnem sistemu; olupkast jezik je lahko povezan z alergijskimi motnjami in avtoimunskimi boleznimi

Razpoke na jeziku (vključno s smerjo v katero tečejo) so lahko znak glivične okužbe ali pomanjkanja biotina

Obloga na korenini jezika: lahko kaže na oslabitev delovanja organov

Zaradi pomembnosti opazovanja jezika se svetuje, da se jezik vsaj 24 ur pred pregledom pri TKM zdravniku ne čisti s strgalom za jezik, saj se tako zabrišejo sledi, ki so za zdravnika TKM precej pomembne.

Vabljeni na celostni pregled v našo TKM ordinacijo!