Jetra, pomlad in ustvarjalnost

Pomlad je čas dinamičnega gibanja in rasti. Je čas ustvarjalnosti in načrtovanja. Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) sta jetra in žolčnik glavna akterja pomladi. Povezana sta s kitami, živčevjem, očmi, čustvenim ravnovesjem, PMS- jem in tudi odgovorna za nemoten pretok vitalne energije Qi in krvi po telesu. Posnemati moramo brsteča drevesa in rože ter si spomladi dovoliti rasti in posegati po večjih in boljših ciljih. Kadar sta jetrna in žolčnikova energija v zastoju (nepretočni meridijani) se lahko pojavijo težave z vizijo in dolgoročnimi cilji, saj težko vidimo stvari vnaprej in jih težje realiziramo.

Zelena barva je po TKM barva pomladi

V teh mesecih je sveže zelenjave v izobilju. Priporočljivo je, da v dnevno prehrano vključimo več sveže zelenjave, ker s tem pomagamo jetrom pri opravljanju njihovega dela in pri razstrupljanju. Regrat je odlična hrana za jetra, saj pomirja jetrni ogenj in poživlja energijo po meridijanih.

Kavi se spomladi izogibamo

Priporočljivo je, da se v pomladnih mesecih izogibate prekomernim poživilom. Kava je bolj koristna za telo v hladnih zimskih mesecih, saj je po lastnostih topla. Spomladi, ko pride na površje aktivna energija Yang, pa lahko presežek energije, ki ga nudi kofein, telesu dejansko škodi. Lahko povzroči celo glavobole, nespečnost, jezo, močnejše PMS-se in čustvena nihanja.

jetra in zelena barva tkm

Razlogi, zakaj se spomladi odločiti za akupunkturo

Toge in napete mišice: To je lahko posledica pomanjkanja gibanja v zimskih mesecih. Jetra in žolčnik hranita kite, vezi in vezivna tkiva v celem telesu. Akupunktura spodbudi pretok krvi v mišice in sklepe, kar jim omogoči, da se hitreje regenerirajo in postanejo prožni. Če je togost in okorelost v mišicah in kitah znak, ki vas spremlja spomladi, vam lahko akupunktura hitro pomaga.

Razdražljivost in jeza: veliko ljudi je v spomladanskih mesecih razdražljivih in se jih odzove z jezo. To je zato, ker je čustvo, povezano z jetri, jeza. Ko so jetra v neravnovesju, so neuravnotežena tudi čustva; prisotna so nihanja, prav tako tudi nihanja v energiji – v enem trenutku bi preplezali goro, v naslednjem pa zaspali kar med obrokom. Akupunktura je odličen način za uravnovešanje čustev in dvig celostne energije telesa.

Razdražene oči: jetra – organ, povezan s pomladjo – se odpira v očeh. Zato se vse težave, povezane z očmi in zdravjem oči, običajno pripišejo neravnovesju jeter. To lahko vključuje suhe oči, utrujene oči, alergije in prisotne bolečine. Študije so pokazale, da je akupunktura za veliko težav, povezanih z očmi, učinkovitejša od zahodne medicine in zdravil brez recepta. In naš vid je dragocen, na žalost pa jim posvečamo premalo pozornosti.

Dodatni razlogi: počutite se brez energije in prazni; čustva vam preveč nihajo v dnevu. Prisotni so glavoboli, nemirnost in težko se koncentrirate. PMS je bolj izrazit in težje obvladljiv. Težko določate prioritete dneva, saj vam misli begajo…to so lahko samo nekateri izmed razlogov, da je vaša jetrna energija ‘zataknjena’, v stagnaciji in so na meridijanih, energijskih kanalih, prisotne blokade.